Een aantal jaar geleden spraken we met een klant die duurzaam en circulair wilde ondernemen. De vraag was of we een wandsysteem konden leveren wat duurzaam is en bijdraagt aan de circulaire economie. Op dat moment was er niets in de markt beschikbaar wat aan die eisen voldeed. Een vorm van duurzaamheid nog wel maar (volledig) circulair niet.

Toen we daar met andere partijen over in gesprek gingen begon de creatieve ondernemersgeest te borrelen. Wat nu als we dit zelf gaan ontwikkelen? Aan welke eisen zou dit systeem naast circulair en duurzaam nog meer moeten voldoen? Wat zijn duurzaamheid en circulair nu eigenlijk precies? Wat zouden we nog meer met dit systeem moeten kunnen? Kortom vragen genoeg.

Na die eerste fase zijn we eens in kaart gaan brengen wat de life cycle van wanden is. In het kort is die als volgt. Ze worden geproduceerd. Vervolgens aangepast en ingebouwd. Dan worden ze gesloopt, soms wordt er nog iets gedaan met het gesloopte materiaal, maar meestal wordt het weggegooid. Dat kan beter dachten wij.

De volgende fase was het formuleren van de eisen:

Hier zijn wij vervolgens mee aan de slag gegaan

Voor circulair en cradle-to-cradle zijn we op zoek gegaan naar materialen en leveranciers die hieraan voldoen. Om geen lang transport en levertijden te hebben wordt alles in Nederland geproduceerd. Alleen het aluminium halen we uit België omdat dit duurzamer is dan wat we in Nederland beschikbaar hadden.

Om het in elke ruimte te laten passen hebben we bouwstandaarden, bouwbesluit, renovatieprojecten, kantoorinrichting, etc onderzocht en bekeken.

De andere twee eisen waren het lastigste. Hoe maak je nu iets wat wel stevig staat, makkelijk aan te passen is maar waarbij je niet hoeft te boren, schroeven of lijmen en daardoor schade aan het object doet? En ook nog eens volledig herbruikbaar is?

Dit is waar de rits van het ritswand systeem uit geboren is. Deze zorgt er namelijk voor dat de aansluiting altijd heel precies is. Ook is de druk die tussen de panelen uitgeoefend wordt altijd gelijk, wat bijvoorbeeld voor de akoestische waarde heel belangrijk is. Het zorgt ervoor dat het oneindig in en uit elkaar geritst kan worden zodat de wanden in perfecte staat blijven ondanks dat deze gemonteerd en demonteert worden. Het vereist geen specialisten om de wanden te plaatsen of verplaatsen. Kortom de rits was exact wat we zochten om ons eisenpakket compleet te maken.

Ondertussen hebben we de ritswand internationaal gepatenteerd. Daarnaast doen we aan ontwikkeling. Zo hebben we bijvoorbeeld een oplossing ontwikkeld voor het geval dat we geen gebruik kunnen maken van de bestaande sprinklerinstallatie. Ook op het gebied van de ‘gezonde werkplek’ hebben we ervoor gezorgd dat het systeem niet alleen op de ventilatie van het gebouw is aan te sluiten maar ook een speciaal ventilatiesysteem tegen bacteriën, schimmels en virussen (zoals COVID-19). Daarnaast hebben we verlichting opties die bijdragen aan de gezonde werkplek.

De belangrijkste principes van de circulaire economie zijn:

service person laptop v1

Wilt u meer informatie?

Voor meer informatie over onze diensten kunt u contact met ons opnemen door het formulier in te vullen
of te bellen naar +31 294 728 050.

Ritswand; de oplossing voor flexibele kantoorindeling.